vineri, 4 decembrie 2009

Adam si Eva

Cu toti stim cine sunt ei si Cine ne-a vorbit despre ei. Pentru unii Adam si Eva sunt o realitate indiscutabila, pentru altii sunt un mit simpatic, pentru altii sunt o minciuna sfruntata, fiecare are o intelegere referitor la Adam si Eva, dar indiferent de aceasta, toata lumea este cu urechile ciulite cand "stiinta" emite cate-o parere despre acest subiect si despre unele subiecte adiacente.

Am dat de curand peste niste resurse din care am aflat o chestie pe care nu am stiut-o pana acum. S-a dovedit stiintific ca toata lumea de astazi se trage din acelasi stramos masculin si, noutatea , din acelasi stramos feminin. Ce am aflat in plus este aceasta "Eva mitocondriala", cel mai recent stramos feminin al intregii omeniri. La aceasta concluzie s-a ajuns prin studiul ADNului mitocondrial, pentru faptul ca acesta se transmite numai de la mama la copii nu si de la tata si prin urmare nu se combina si deci practic orice femeie de azi are ADN-ul mitocondrial al oricarei stramoase de-ale ei, cu mici diferente de mutatii in timp.

Buun, toata lumea este de acord pana in acest moment cu afirmatiile de mai sus. Discutia din momentul de fata dintre creationisti si sustinatorii evolutionismului este legata de perioada in care acesti stramosi au trait. Conform teoriilor evolutioniste, data aproximata era undeva intre 70.000 ani si 800.000 de ani in urma, cel mai adesea undeva in jurul a 200.000 de ani. Calculul era facut baza aproximarii in timp a unor evenimente cheie din teoriile evolutioniste, plus datarea fosilelor si interpretarea datelor teoriilor lor. Calculele bazate pe studiul ADN ului mitocondrial arata insa ca "ceasul molecular", care ofera aceste raspunsuri, ar fi mai rapid decat cel calculat de evolutionisti, astfel ca Eva Mitocondriala ar fi trait acum aproximativ 7,500 de ani. Problema este legata de viteza aparitiei mutatiilor. Pusi in fata acestei "erori" de calcul, adeptii evolutionismului s-au aparat inaintand urmatoarea teorie: pe termen scurt, ar fi unele puncte ale ADN ului care evolueaza foarte rapid, dar pot evolua apoi in sens invers, astfel ca anulandu-se efectele, mutatiile au, pe o perioada lunga de timp, o rata de aparitie mai mica, lucru care ar fi in acord cu calculele lor initiale. Raspunsul creationistilor ar exclude insa aceasta teorie a unuor "hot spots".
Asadar stim ca stramosii nostri sunt un Adam si o Eva, insa inca sunt discutii legate de perioada in care acestia au trait. Pentru cine vrea sa se documenteze, internetul este plin de resurse pentru ambele tabere. Puteti cauta dupa: "Mitocondrial Eve","Molecular watch", Dr. Russell Humphreys, Science Magazine (da costa), sau ce va mai trece si voua prin cap.

3 comentarii:

  1. Fiecare isi cauta concluzia proprie, eu am dat doar un m*v (impuls) :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Religia si stiinta intodeuna le-am asimilat cu Axioma si Teorema. Dreptate are si una si alta, numai ca una "crede fara demonstratie" cealalta vrea demonstratie. Dumnezeu cand a creat lumea nu a batut din palme, a creat-o secvential. In geneza sunt specificate etapele si succesiunea lor exact cum a demonstrat stiinta ca au fost singurul motiv de disputa este timpul in care au fost facute. Datorita bvocabularului sarac in termnei cei ce au scris biblia au folosit cuvinte cu multe sensuri ca "zi" ziua din biblie inseamna o perioada de timp mai mare sau mai mica dar de regula comparabila cu "era".
    Minunile facute de Dumnezeu se supun pe pamant legilor fizicii si dupa parerea mea nu le sfideaza cum cred unii numai ca noi inca nu suntem capabili sa intelegm modul in cara au fost facute. Asa a aparut si omul Dumnezeu a l-a creat dar treptat in a saptea zi cum, din elementele pamantului pornint de la o celula continund cu euglena verde mamifere maimute si om deci prin evolutie.
    Totul este prea perfect facut sa crezi ca a fost pyra intamplare.

    RăspundețiȘtergere