vineri, 12 februarie 2010

Nos Enfants Nous Accuseront

Am vazut un trailer, care prezinta un documentar frantuzesc foarte interesant legat de involutia sanatatii omului pe masaura cresterii agriculturii chimice, in principal, si a mediului poluat, dar se poate extinde cu succes pe tot ceea ce tine de inocuirea naturalului cu chimic.
Putem citi, in prezentare, ca in Europa 100.000 de copii mor anual din cauza unor boli legate de mediul inconjurator.
In Europa 70% din cancere sunt legate de mediu, 30% de poluare si 40% de alimentatie.
Tot in Europa numarul de cazuri de cancer la copii a crescut cu 1,1% pe an in ultimii 30 de ani.
In Franta, numarul de cazuri de imbolnaviri de cancer la barbati a crescut cu 93% in ultimii 25 de ani.
Filmul propune o schimbare de atitudine a oamenilor pentru inlautrarea a acestei tendinte de chimicizare a alimentatiei, de inlocuire a taranului cu molecula chimica. Lucrul asta mi se pare putin naiv de incercat la o scara mare, dat fiind ca deciziile si trendurile acestea nu mai sunt de mult date interesul pentru binele omului, ci sunt orientate pe profit, totul invelit intr-un marketing care ascunde bine realitatea,iar lucrurile acestea nu mai sunt de mult in "mainile" oamenilor de rand. Ceea ce putem face insa noi, este sa avem in vedere cele spuse in acest film si sa adoptam solutii la scara mica, in vietile noastre si ale celor din jur sa facem tot posibilul sa mancam cat mai sanatos si sa avem un mod de viata cat mai lipsit de excese.
Mi s-a parut de efect ceea ce s-a intamplat in sala de conferinte. Vorbitorul a spus ca este pentru prima data in istorie cand noua generatie este mai putin sanatoasa ca cea dinainte. El a rugat pe cei din sala sa ridice mana care au avut in familii cazuri de cancer, apoi de sterilitate, apoi de inca ceva, iar la sfarsit i-a pus pe toti sa ridice mana deodata. Nici un studiu sau statistica nu este mai motivant ca vederea fata in fata a realitatii.

2 comentarii:

  1. in cam aceeasi idee e si 'food inc.' doar ca e facut peste ocean cu datele de acolo

    RăspundețiȘtergere
  2. O sa ma uit si eu. Am citit articole interesante care prezentau filmul asta si mi-a mai fost recomandat.

    RăspundețiȘtergere