miercuri, 4 noiembrie 2009

Ce mancam?

De ceva timp primesc zilnic un buchet de stiri internationale din mai multe surse (Bbc, Yahoo, New Scientist, etc), gratie unei setari automate din clientul de RSS. Si de curand mai si citesc din ele. Subiectele sunt vaste, iar cel asupra caruia ma opresc acum este alimentatia. Mi-am dat seama ca intr-o saptamana, maxim doua, am citit destul de multe articole despre impactului vizibil al hranei asupra sanatatii. Si nu e nimic nou. Ma gandeam mai de mult ca mamaia de la noi este invechita, ca respinge din necunoastere sau neintelegere comportamentul noii generatii de a manca la restaurant si mai ales la fastfood, ca nu poate fi asa rau cum zice ea, ca nu intelege ca noi nu avem timp sa ne facem griji pentru probleme asa putin importante, iar indemnul "mananca de acasa ca ai hrana sanatoasa" este doar un text enervant pe care il ignoram cu desavarsire.
Se pare insa ca mamaia are aceeasi parere cu savantii secolului. Nou este, din contra, stilul prost de a manca repede si orice.

Sa rezumam pe scurt ce am aflat in numai o saptamana, doua de rasfoit stirile zilei:
* oamenii care consuma alimente foarte proceste tind sa aiba cu 58% mai multe sanse sa capete,in timp, depresie, fata de cei care consuma mai putin acest fel de alimente ...mai mult
* oamenii care au o dieta "mediteraneana" au cu pana la 30% mai putine sanse sa capete depresie. Acest tip de dieta oricum era crezut ca ajuta la bolile de inima si cancere. Dieta mediteraneana: consum moderat de aclool si produse lactate, consum scazut de carne, consum mare de fructe, legume, cereale si peste. Dar sa nu ii spunem totusi dieta, ca suna urat ...mai mult
* la pacientii de cancer diagnosticati cu depresie, mai slaba sau mai puternica, rata mortalitatii a fost cu 38% mai mare ...mai mult
* barbatii, care au colesterolul scazut, au cu pana la jumatate mai mari sanse sa nu dezvolte forme grave de cancer de prostata ...mai mult
* BONUS: e sanatos sa respectam mesele din zi - noul spot publicitar al Ministerului sanatatii sau al cui o fi.

Deci alimentatia potrivita alunga depresia si lipsa depresiei ajuta in bolile fizice grave; alimentatia buna mentine colesterolul scazut, iar colesterolul in limite are efecte benefice asupara unor boli grave. Asadar, daca vrem sanatate fizica si psihica, trebuie sa fim atenti la ce mancam. Na ca avea dreptate mamaia. Unele lucruri se pare ca trebuie sa ramana "invechite". Bine, se mai putea spune, "doooh, stiam ca mancatul sanatos este bun, doar este la mintea cocosului", dar nu stiam concret cat de. Ei acum chiar nu mai avem scuze, informatia este peste tot in jur, trebuie doar sa avem urechi sa auzim.
Va rog, de acum, sa imi dati peste labe cand ma vedeti cu saorma in mana. Si cu cola. Ahhh!!!

As mai adauga inca ceva, daca tot suntem aici, sa incercam sa cumparam produse mai de pe la noi asa, insa nu de la noi si proaste, doar pentru ca sunt de la noi. Cu cat ele sunt facute sa stea mai putin pe drum, prin tiruri si cu cat sunt facute mai "traditional", cu atat mai bine. Si suntem si patrioti, ajutam productia interna, joburile compatriotilor, chestii din astea, tovarasi. Si mai este un aspect, care cred eu ca este foarte important. Omul de aici a mancat mancare de aici, de-a lungul secolelor, deci are o anumita adaptare la zona. De aceea cred ca e bine sa ramanem in "perimetru" si sa nu facem excese de mancaruri exotice, care nu au existat traditional p-aci. Cam atat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu